Custom Search

сряда, 5 август 2009 г.

Признаха астероид, открит от български астрономи

Центърът за малки тела в Слънчевата система (Харвард, САЩ) призна съществуването на нов астероид, открит в края на миналата седмица от български астрономи в съзвездието Бик, съобщиха от Центъра за космически изследвания на СУ "Св. Климент Охридски".

Обектът е временно обозначен от международната организация като 2008 WN96 и се намира във вътрешната част на главния астероиден пояс. Небесната отломка е с диаметър от 2 км и обикаля около Слънцето с период от 3,2 години.

Нашите учени са засекли също и обект от така наречения клас близко-земни астероиди, които може в бъдеще да се сблъскат със Земята. Очаква се астероидът да бъде потвърден в следващите дни.

Ако бъде признат от научната общност, това ще бъде първият подобен обект, открит от България и един от малкото от Европа. В момента астрономите от обсерваторията "Звездно общество-MPC А79" провеждат допълнителни наблюдения за уточнение на характеристиките на новите обекти.

През 2005 г. родните астрономи откриха астероида 2005 UT12, който беше първият от 18 години насам, прихванат от българи. В края на декември се очаква на небесното тяло да бъде дадено име.

През 2005 г. се съобщаваше, че говорител на българския екип споделил, че искат да кръстят находката на попфолк звездата Азис, тъй като той се радвал на изключителна популярност в страната си.

От 2005 г. насам въпреки липсата на финансиране от страна на държавата младите учени са открили общо девет небесни тела.

В началото на 2009 г. в САЩ започва работа нов дългосрочен проект, финансиран от американското правителство, което на практика означава, че 2008 WN96 вероятно ще и последния астероид, открит от България. В екипа, осъществил откритията, са участвали Никола Данков, Любомир Вригазов и Филип Фратев.

На 7 декември учени обявиха, че малък астероид ще се вреже в земната атмосфера, но ще изгори в нея преди да е достигнал земната повърхност или преди да се натъкне на въздушен апарат.

При възпламеняването си обектът, засечен от обсерваторията в Аризона, САЩ, ще се превърне в голяма огнена топка, като ще изгори напълно, съобщиха от Центъра по астрофизика "Харвард-Смитсън".

Астероидът, чийто клас го определя всъщност като "метеороид", е с големина от 1 до 5 м в диаметър.

"Типичният метеор е с размери на песъчинка или най-много на грахово зърно. В сравнение с него този метеор е направо чудовищен", пояснява астрофизикът Гарет Уилямс.

При навлизането си в атмосферата астероидът ще може да бъде видян от Източна Африка, като според изчисленията се очаква да се изпари в атмосферата над Судан. Искрено се надяваме, че някой ще успее да го фотографира, изказва надежда Уилямс.

Метеорно тяло или метеороид е твърдо тяло с относително малки размери, което се движи в междупланетното пространство. При навлизане в земната атмосфера предизвиква явлението метеор или болид, като в зависимост от масата и скоростта си се разрушава напълно или частично на височина 60-100 км от земната повърхност, а остатъка достигнал земната повърхност се нарича метеорит.

Астероиден щит трябва да бъде изграден около Земята, за да я предпази в случай на заплаха от нежелана колизия, призоваха ООН водещи учени.

Необходима е международна мрежа, която да сканира небесното пространство за астероиди, запътили се към нашата планета, и да разполага космически апарати, които да отклоняват или унищожават приближаващи се обекти, предупредиха те.

Макар рискът от сблъсък с астероид да е относително малък, последиците от такъв удар биха били унищожителни за живота на Земята, алармират астрономите, като припомнят последните такива случаи: астероид, довел до унищожението на динозаврите и на 70% от живите организми преди 65 млн. години, както и този в Тунгуска, Сибир, през 1908 г.

Рискът Земята да бъде ударена от голям астероид, т.е. повече от 45 метра в диаметър, е два-три пъти на всеки 1000 години.

Източник: VESTI.bg