Custom Search

неделя, 14 март 2010 г.

http://www.class.bg/news/Read/article/21867_%D0%94%D0%B5%D1%81%D0%B5%D1%82%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%81%D0%B8%D0%B2%D0%B8+%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%BF%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B0+%D0%B2+%D0%BD%D0%B0%D1%83%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0

Десетте най-красиви експеримента в науката

четвъртък, 4 март 2010 г.

Национален конкурс „Космосът – настояще и бъдеще на човечеството”

РЕГЛАМЕНТ

за организиране и провеждане на
ХІІ Национален конкурс с международно участие "Космосът - настояще и бъдеще на човечеството"


І. Цел на конкурса
Конкурсът "Космосът - настояще и бъдеще на човечеството" е специфична форма за насочване и насърчаване на ученическото творчество към проблеми и дейности, свързани с изследване и използване на космическото пространство за мирни цели, за търсене на нови области на приложение на космическите изследвания, за разширяване на възможностите за технологичен космически трансфер.

ІІ. Основни задачи
- Да популяризира успехите на световната наука и техника в изследването и усвояването на Космоса;
- Да запознае децата и младите хора с постиженията на българската наука и техника за космически изследвания и наблюдения и тяхното приложение в практиката;
- Да съдейства за развитието на фантазията, творческата активност и интерес към изучаването на естествените и технически науки и да развива интелектуалните способности на учениците;
- Да задълбочава обществено-полезната насоченост на дейността на младите математици, физици, астрономи, химици и биолози и да формира у тях умения за самостоятелна творческа работа;
- Да съдейства за създаване на условия за многостранното развитие на младите хора чрез интегриране на знания, умения и способности в областта на науката и техниката.

ІІІ. Организация и провеждане на конкурса
Конкурсът се организира от Фондация "ЕВРИКА" с научното ръководство на Централната лаборатория по слънчево-земни изследвания на БАН и в партньорство със звената за извънкласни дейности по наука и техника сред учащите се, научни и неправителствени организации, редакции. В него могат да участват ученици от 8 до 18 години в следните направления:
1. Идеи за научни и технически експерименти (за ученици от 14 до 18 години)
Идеите могат да бъдат свързани с научни експерименти в областите: физика на Космоса, астрофизика, химия, биология, медицина и др., пряко свързани с изследването и изучаването на Космоса. Техническите идеи трябва да са свързани със създаването и разработването на нови космически прибори, системи за космически връзки, за космически транспорт, за дистанционни изследвания и др.


2. Модели и макети на космически обекти (за ученици от 10 до 18 години)
3. Графични произведения, създадени с помощта на компютър ( за ученици от 10 до 18 години) – рисунки, компютърни игри, анимации, уеб-базирани творби и други
4. Литературни творби на космическа тема (за ученици от 8 до 18 години)
5. Рисунки на тема "Човекът и Космосът" (за ученици от 8 до 18 години)
Рисунките са във формат А3 или А4.

Конкурсът се провежда само на национално ниво. Участниците в него изпращат своите разработки до 24 май 2010 година на адрес: София 1000, бул. "Патриарх Евтимий" 1, Фондация "ЕВРИКА" - за конкурса "Космосът - настояще и бъдеще на човечеството".
Конкурсните работи се придружават от формуляр на участника по образец, приложен към настоящия регламент.
Конкурсните работи не се връщат, а след приключването на конкурса се предават в специализирания фонд на Националния политехнически музей (освен ако не е постигната предварително специална договореност с организаторите).
Организаторите имат право да предоставят рисунки и литературни творби за отпечатване в специализирани издания или свои информационни материали.

ІV. Отчитане на резултатите от конкурса и награди
Конкурсът за художествени и литературни творби е само задочен.
В разделите за научни и технически идеи и за космически модели и макети се прави селекция от журито и до защита в заключителния етап се допускат до 5 участника във всяка група.
Командировките на участниците в защитата са за сметка на организаторите. След защитата се прави окончателно класиране на конкурсните работи.
Наградите в конкурса са диплом и предметни награди, както следва:
а) За идеи за научни и технически експерименти:
- първа награда на стойност 100 лева;
- втора награда на стойност 80 лева;
- трета награда на стойност 50 лева.
б) За космически модели и макети:
- първа награда на стойност 100 лева;
- втора награда на стойност 80 лева;
- трета награда на стойност 50 лева.
в) За графични произведения, създадени с помощта на компютър – рисунки, компютърни игри, анимации, уеб-базирани творби и други:
- първа награда на стойност 100 лева;
- втора награда на стойност 80 лева;
- трета награда на стойност 50 лева.
г) За литературни творби:
- първа награда на стойност 80 лева;
- втора награда на стойност 60 лева;
- трета награда на стойност 40 лева.
д) За рисунки - в две самостоятелни групи - за български и чуждестранни участници:
- първа награда на стойност 80 лева;
- втора награда на стойност 60 лева;
- трета награда на стойност 40 лева.
Допълнително могат да бъдат учредени и специални награди на други организации и институции, от спонсори и лични награди от участници в космически полети и изследвания, учени и космонавти.
Научните ръководители могат да бъдат отличени с дипломи по решение на журито.
Наградените участници могат да бъдат изпращани от организаторите за участие в международни прояви когато конкурсните работи отговарят на изискванията за участие в проявите.

Повече информация за други дейности и проекти на Фондация „Еврика” може да научите като посетите нашата страница в Интернет www.evrika.org .