Custom Search

петък, 28 май 2010 г.

moonboots2 състезание

1. Състезанието
Google Lunar X PRIZE е инициатива на X PRIZE и Goolge за изследване на Луната , като част от идеята за популяризиране на комерсиалното изследване на космическото пространство и намаляване на разходите за това.
Част от този проект е и инициативата Google Lunar X PRIZE LEGO, чрез която ученици от цял свят могат да се включат в „изследването на луната” чрез пресъздаване на лунната повърхност и изработването на луноходи използвайки за целта единствено конструкторите LEGO. За да спечелят състезанието отборите трябва да първо да конструират луноход, използвайки компютърни програми за дизайн и да тестват робота си, използвайки LEGO MINDSTORMS кит. Също така те трябва да предоставят писмено и видео есе, в което да опишат тяхното участие в надпреварата и да дадат гледната си точка за това до колко важно е да се изследва Луната.
2. Отборите
• Отборите трябва да бъдат от 4 до 6 човека.
• Всички членове на отбора трябва да имат навършени 9 години в датата на регистрация на отбора.
• Един човек, който ще бъде капитан на отбора трябва да е над 18 години.
• Допуска се още един човек от екипа да бъде над 18 години. Така отборът може да бъде максимално от 4 души на възраст 9-18 години, един капитан над 18 години и още един човек, който също може да бъде на 18 години.
• Всеки член на отбора, който няма навършени 18 години трябва да предостави писмено съгласие на родител или настойки, че му е разрешено да участва в състезанието. Документът е предоставен от организаторите и може да бъде намерен тук: http://moonbots.org/sites/all/themes/moonbots/files/MoonBots_Consent_Form.pdf
• Капитанът на отбора е отговорен за качването на информацията за отбора в страницата на състезанието.

3. Етапи на състезанието

Регистрация: 15 Април 2010 – 15 Май 2010 - 00:59:59 (българско време)
Фаза 1: 15 Април 2010 – 28 Май 2010 - 00:59:59 (българско време)
Фаза 2: 21 Юни 2010 – 14 Август 2010 - 00:59:59 (българско време)

Победителите от Фаза 1 ще бъдат обявени на 21Юни 2010.
Победителите от Фаза 2 ще бъдат обявени на 31 Август 2010.


4. Регистрация

Регистрацията на отбора се осъществява он-лайн на следнияте адрес:
http://www.moonbots.org/register-team

Във формата трябва да бъдат попълнени:
 Държава и адрес на отбора
 Име на отбора
 Web сайт на отбора (не е задължителен)
 Адрес в интернет на който ще бъде поместен предложения дизайн на робота луноход
 E-mail на отбора
 Лого на отбора (png, gif, jpeg, jpg – до 2МБ)
 Информация за отбора
 Видео на отбора (не е задължително)
 Снимка на отбора (не е задължително)
 Информация за капитана на отбора – име, възраст, телефонен номер
 Информация за всеки член на отбора – име, възраст, пол. (Не обръщайте внимание, че е написано възрастта да е по-голяма от 13. В последствие границата бе намалена до 9 поради големия интерес)

• Официалният език, който ще се използва е английски. Всички документи и всякакъв вид комуникация трябва да бъдат на английски език.

5. Изисквания за завършване на Фаза 1

Всички материали по Фаза 1 трябва да бъдат завършени и качени в интернет от отбора до 28 Май 2010 - 00:59:59 (българско време). А те включват:

Предложение за дизайн на робота.
Всеки отбор трябва да предложи дизайн за своя робот лунодох, който тябва да е създаден с един от следните продукти: LDRAW, LEGO Digital Designer или Google SketchUp /софтуерът е безплатен/. Роботът трябва да може да изпълнява изискванията заложени във Фаза 2 – виж точка 6 – установява се чрез симулация.

Видео есе.
Всеки отбор трябва да подготви видео от една до три минути, в което отборът да дискутира причините заради, които трябва да се изследва Луната и какво според тях ще бъде най-важното откритие което може да направи апаратът който спечели Google Lunar X PRIZE. Видеото трябва да съдържа логото на състезанието и логото на отбора.

Web достъп
Всеки отбор трябва да има място – например web сайт – на което да качава и предоставя своите материали – видео есе, дизайн файловете на робота и други материали.

Блог
Отборите могат да поддържат свой блог на английски език, в който да поместват материали за развитието на техния проект, видео репортажи и друга информация.

Снимка на отбора
Отборът трябва да предостави висококачествена снимка на своя сайт или на друго място, показваща всички членове на отбора. Минималната резолюция на снимката трябва да е 300 dpi.

Няма коментари: