Custom Search

четвъртък, 27 януари 2011 г.

EU-HOU


Тема на курса: “EU-HOU: Практическа Вселена, Европа.


Интегриране на най-добрата интерактивна астрономия в класната стая."

Курсът се състоеше от две групи.
Основната цел на това обучение е да се възстанови интереса към науката в младото поколение с използване на методи, базирани на проучване и чрез използване на новите ИКТ. Участието на учителите в най-различни, основани на изследвания астрономически проекти цели да ги ентусиазира и мотивира да учат науки / технологии / математика. Обучението е насочено към повишаване на основните компетенции на учителите и разработване на по-високи умения, ниво и опит, преди всичко в областта на ИКТ, математика и физика. По време на курса беше стимулирано на по-нататъшното международно сътрудничество и да ентусиазирането на учениците да учат науки / технологии / математика на по-високо ниво.

Обучението имаше за цел да предостави средства в помощ на учителите да вдъхновяват учениците за учене на наука за да се избегне отстъпление към варварството. Идеята е да се даде възможност на учениците да анализират и измерват астрономически данни, за да разберат основните научни, да навлязат в на научния метод и да придобият ключови умения за мислене и активно да участват в създаването на по-устойчива икономика.
Методическата подготовка беше предложението да се направи преглед на избраните теми в астрономията.
Даден беше достъп до най-съвременните технологии, като например робот телескопи и "виртуална обсерватория» което осигурява на добра основа за използване на ИКТ за обучение. Бяха организирани практически сесии като например он-лайн наблюдения в оптичната и в радио диапазона, построяване на спектроскоп, монтаж на galileoscope, наблюдения с телескоп на Сорбоната и на посещение на музея и обсерваторията към университета "Мария и Пиер Кюри", както и коктейл. Онлине дейностите могат лесно да се възпроизведат в класната стая след обучението. Бяха проведени ИКТ упражнения на базата на астрономически данни и със софтуер (SalsaJ) в компютърна зала. Тези упражнения са били тествани в средните училища от различни страни-партньори на проекта и са предназначени да бъдат въведени в класните стаи. Беше ни показано как да се регистрираме в ЕС HOU форума, за да се присъединим към мрежата на учителите ЕU-HOU . Беше ни даден достъп до дистанционно управление телескопи.
Образователни материали и допълнителна информация са на разположение на уеб сайта. Те са разработени от проекта ЕU-HOU (http://www.euhou.net/), финансиран от Европейската комисия.

SalsaJ












SalsaJ е безплатен, лесен за използване от учениците софтуер, разработен специално за ЕС-HOU проекта. Той е проектиран да бъде лесен за инсталиране и използване. Дава възможност на учениците да анализират и опознаят истински астрономически изображения и други данни по същия начин, както професионалните астрономи го правят,което е доста вълненуващо. Няколко упражнения, разработени с пълни данни може да изтеглите, заедно с подробни инструкции за употреба. Гъвкавостта на инструмента SalsaJ дава възможност на ученици и учители да се разширят упражненията с техните собствени наблюдения.

Подробности на:
http://www.euhou.net/index.php?option=com_content&task=view&id=7&Itemid=9

Няма коментари: