Custom Search

събота, 7 март 2009 г.

ХІ национален конкурс „Космосът – настояще и бъдеще на човечеството”

До Началниците на Регионалните инспекторати
До Директорите на извънучилищните учреждения
Да Директорите на училища
До Ръководителите на неправителствени
организации за работа с деца и младежи

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,
Фондация „ЕВРИКА” обяви ХІ национален конкурс „Космосът – настояще и бъдеще на човечеството”. През тази година той ще бъде посветен на 30 годишнината от полета на първия български космонавт ген. Георги Иванов. Включен е в Националния Календар за извънучилищни дейности на Министерството на образованието и науката през настоящата учебна година.
Обръщам се към Вас с молба за съдействие за популяризиране на условията на конкурса сред учащите се. Вярваме, че както и през отминалите години ще получим творбите на младите автори. След оспорвана надпревара те ще получат награди, но и ще имат право да участват и в други национални и международни прояви в тази област. Вече години наред се обогатява създадения фонд в Националния политехнически музей от конкурсни работи. Там те ще ги съхранят за нашите наследници и ще организират периодично пътуващи изложби в страната. Искаме и през тази година да намерим таланти и изобретатели и да продължим традицията, която създадохме с акад. Димитър Мишев и развиваме с неговите следовници от Българската академия на науките, които осъществяват космическата програма на страната ни.
Използваме, случая да напомним и за още една международна проява, свързана с популяризацията на науката и техниката в училищата на Европа. Фондация „Еврика” в качеството си на единствен български член в Международното движение за наука и техника в свободното време /MILSET/ е утвърдена за национален координатор на българското участие. Проявата е Пети Европейски ден на науката за младежи /ESDY/. Тема на тазгодишното му издание е „Оптиката”. Същността на тази изява е в специално определен ден – 30. 04. 2009 година, хиляди млади хора от училища, колежи, клубове по интереси и други неформални групи в цяла Европа да се включат в поредица от състезания, конкурси, научни конференции и други прояви, посветени на оптиката, а направените снимки, клипове и видеофилми от отделните събития ще могат да споделят с младите европейци посредством сайта на MILSET - Европа. При интерес към проявата може да прочетете за нея на нашия сайт. Ще се радваме да бъдем активни участници в тази мащабна европейска инициатива.
Повече информация за тези изяви и други дейности и проекти на Фондация „Еврика” може да научите като посетите нашата страница в Интернет www.evrika.org .
Ще бъдем благодарни за помощта Ви и изразяваме готовност за сътрудничество за осъществяването и на други полезни инициативи за учениците.

С уважение,


София, 04. 02. 2009 г. ИЗП. ДИРЕКТОР:
/Б. Кадмонова/

Няма коментари: