Custom Search

събота, 7 март 2009 г.

ХІІ Национална олимпиада по астрономия

Уважаеми участници в астрономическата олимпиада,
Благодарим ви за участието в първия кръг на ХІІ Национална олимпиада по астрономия.
Съобщаваме ви, че вторият кръг ще се проведе на 8 март 2009 г. (неделя)
Молим ви да обърнете внимание на следното:
- За решаване на някои от задачите е необходимо да разполагате с КАЛКУЛАТОР, ЛИНИЙКА или ТРИЪГЪЛНИК.
- Текстовете на задачите НЕ е нужно да преписвате в писмените работи. Решението на всяка задача обозначете само с нейния номер, например : “3 задача”. Направете това обозначение ясно, с голяма цифра и добре отделено от текста.
- Листът с текстовете на задачите остава за вас и вие можете да го вземете със себе си след приключването на кръга. Единствено ако в този лист има схеми и чертежи, по които вие сте направили построения, представляващи част от решението на някоя задача, то трябва да го предадете заедно с писмената работа.
- Задачите можете да решавате в произволен ред. Можете да давате и допълнения към решенията. Например, ако дадете решение на четвърта задача, след него – решение на втора задача, и после допълнение към решението на четвърта задача, то това допълнение трябва да се обозначи ясно: “4 задача – допълнение”.
- Решението на всяка задача трябва да се отделя от решението на следващата поне с три празни реда (или около три сантиметра празно място).
- Решенията и отговорите на задачите трябва да се обясняват. Отговори само от вида „Да”, „Не” и други подобни, не се считат за решения на задачите.
- Когато пишете формули, задължително пояснявайте за каква величина използвате всяко буквено означение (например M – маса на планетата Уран, r – радиус на орбитата на космическия кораб). Давайте тези пояснения, дори ако ви се струва, че те се разбират от само себе си.
- Помнете, че членовете на проверочната комисия не умеят да четат мисли. Вашите идеи, съображения и разсъждения могат да бъдат оценени, само ако ги напишете. Разбира се, пишете кратко и стегнато.
- Не спестявайте непременно място върху листите. Чертежите и рисунките трябва да са с достатъчна големина, за да са ясни и да са добре отделени от текста на решението.
- Най-добре е, когато е възможно, да давате изцяло буквени решения и едва след като получите окончателния отговор, да замествате числените стойности и да пресмятате резултата. Добре е да проверявате размерността на получените буквени резултати, за да избегнете грешки. Не забравяйте да означавате мерните единици на числените отговори (например х = 265 kg, v = 18 km/sec, а не х = 265, v = 18).
- Писмените работи трябва да са на листи формат А4, всеки от които е подпечатан с печата на училището (обсерваторията, ОДК и др.) -домакин. От лявата страна листите се прегъват на около три сантиметра. Не бива да пишете в това поле, тъй като се използва за перфорация при подвързване на писмените работи в папки.

Учениците от V-VІ клас участват във втория кръг. Всички действително участвали във втория кръг от тази възрастова група ще получат грамоти за участие. Най-добрите около 25 ученика ще получат малки астрономически награди.
Третият кръг на олимпиадата ще се проведе на 11-12 април 2009 г. в Астрономическа обсерватория при Младежки център – гр. Хасково.
В Интернет-страницата на олимпиадата ще бъдат публикувани имената на участниците, класирали се за ІІІ кръг (по етични съображения – без информация за получените точки и без имената на останалите участници).
Пожелаваме ви успех!

Съставители на задачите:
Захари Дончев – Институт по астрономия - БАН
Ева Божурова – НАОП "Н. Коперник" – Варна

Няма коментари: